Poerim, carnaval in Israël

1 maart 2019

Het zuiden van Nederland kijkt ieder jaar reikhalzend uit naar carnaval. Vind je dit verkleedfestijn wel leuk, maar heb je het in Nederland wel een beetje gezien? Reis dan eens naar Israël tijdens het Poerimfeest!

Poerim is een joods feest en lijkt wel een beetje op carnaval. Het is een uitbundig en vrolijk feest met een historisch karakter. De geschiedenis van het feest gaat terug naar de tijd dat het Joodse volk onderdaan van het Perzische rijk was, zo’n 2.500 jaar geleden. In Israël vieren ze tijdens Poerim het moedige optreden van koningin Ester die weet te voorkomen dat er genocide wordt gepleegd op het joodse volk. Ondanks de heftige historie, heeft het feest een uitbundig en vreugdevol karakter en draait het om het zingen van vrolijke liedjes en verkleedpartijen.

Een onderdeel van de plezierige festiviteiten is de gewoonte om geschenken aan vrienden en buren te geven en het gebruik om geld te schenken aan de armen. Ook worden er lekkernijen aan elkaar gegeven en gegeten, waaronder traditionele driehoekige koekjes gevuld met papaverzaadjes en allerlei zoetigheden. Het dragen van maskers en het verkleden stamt uit de middeleeuwen en werd beïnvloed door lokale carnavalgewoonten. Met name kinderen hebben natuurlijk speciale belangstelling voor dit onderdeel van Poerim en lopen verkleed door de straten.

De dagen voorafgaand aan het feest en vooral op de dag van Poerim zelf hangt er in Israël een blije en luchtige sfeer. Er zijn poerimoptochten vol gekostumeerde kinderen en volwassenen. In eerste instante vond dit alleen plaats in Tel Aviv, maar vandaag de dag zijn er door heel Israël soortgelijke optochten.

Het Poerimfeest vindt in 2019 plaats van ’s avonds 20 maart tot ’s avonds 21 maart.


Benieuwd naar dit festival? Of wil je zelf een keer op reis naar Israël? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Artikel delen:

Blijf op de hoogte

Mis niets en ontvang meer reisinspiratie, tips en nieuws rechtstreeks in uw inbox!

Rondreizen naar Israël