Ontdek Libanon: het Beiteddine paleis

7 december 2018

Op zo’n 50 kilometer ten zuiden van Beiroet vind je in het Choufgebergte van Libanon het stadje Beiteddine. Het bekendste van de plaats gebouw is het gelijknamige paleis wat nog altijd als officiële zomerresidentie van de president van Libanon dient.

De bouw van het Beiteddine paleis (letterlijk: huis van geloof) duurde maar liefst 30 jaar en was in 1818 eindelijk voltooid. Het is een geweldig stukje geschiedenis in een land vol met historische structuren en wordt door veel toeristen omschreven als een must-see in Libanon. Het paleis diende vroeger als buitenhuis voor de emir en zijn familie en ten tijde van de Ottomaanse overheersing was het een huis van de gouverneur van het gebied. Na de Eerste Wereldoorlog stond Libanon onder Frans mandaat en diende het paleis tijdelijk als overheidsgebouw. Vandaag de dag is het paleis het zomerverblijf van de president, maar het gebouw is sinds eind jaren ’90 wel opengesteld voor publiek. 

Het Beiteddine paleis is opgetrokken in de 19e eeuwse Libanese architectuur. Zo zie je hier zowel islamitische, Venetiaanse-gotische als Renaissance invloeden. Het paleis, haar kamers en binnenplaatsen zijn voorzien van prachtige arcades, fonteinen, gevels, bewerkte cederhouten plafonds, antiek meubilair en marmer. Verder zijn in het paleis is onder andere een wapen- en kostuum museum ondergebracht, alsmede een indrukwekkende collectie Byzantijnse mozaïeken uit de vijfde en zesde eeuw. Leuk detail voor wanneer je hier rondloopt: alle deuren in het kasteel hebben een bijzonder ontwerp en er zijn er geen twee gelijk! De idyllische tuinen omringen het paleis en je vindt er een goed bewaard hamamcomplex.Benieuwd naar wat Libanon nog meer te bieden heeft? Bekijk dan hier onze reizen naar Libanon »

Artikel delen:

Blijf op de hoogte

Mis niets en ontvang meer reisinspiratie, tips en nieuws rechtstreeks in uw inbox!

Rondreizen naar Libanon