De Backdoor hike naar Petra

2 februari 2021

Omringd door ruige woestijnkloven en bergen in wat nu de zuidwestelijke hoek van het Hasjemitisch Koninkrijk Jordanië is, was Petra ooit een bloeiend handelscentrum en de hoofdstad van het Nabeteese rijk tussen 400 voor Christus en 106 na Christus. Petra staat bekend als de rode stad vanwege de kleur van de stenen, maar ook als de verloren stad omdat deze tot 1812 onbekend bleef in de westerse wereld. In 2007 werd de stad verkozen tot één van de zeven nieuwe wereldwonderen. Unesco beschrijft de historische en archeologische stad zelf als ‘een van de meest waardevolle culturele eigendommen van het culturele erfgoed van de mens’. Petra is een plek je gezien moet hebben. In deze blog vertellen we over de bijzondere backdoor hike naar deze eeuwenoude stad.

Hoe kun je Petra het beste bezoeken?

Er zijn verschillende manieren om Petra te bezoeken. De meeste mensen lopen via de welbekende Siq richting de Treasury om vervolgens hun weg door de rode stad te vervolgen. Maar wil jij het anders doen? Een unieke manier is om met een van onze lokale gidsen de backdoor hike naar Petra af te leggen, waarbij je veel van het achterland van Petra gaat zien en niet veel mensen zal tegenkomen.

De backdoor hike brengt je vanuit Little Petra via de bergen naar de achterkant van Petra. Je start samen met de gids op een van de hoogste punten van de route. Vervolgens wandel je in alle rust door de bergen richting Ad-Deir. Je loopt langs tientallen meters hoge wanden over smalle paden met een prachtig uitzicht. Na zo’n 1.5 uur wandelen zie je ineens Ad-Deir opduiken, beter bekend als de Monastery of het Klooster. Eigenlijk is het geen klooster, maar net als het merendeel van de andere monumenten in Petra een grafmonument. Het is minder bekend als de Treasury, maar het bouwwerk is minstens zo mooi. Zo is het monument maar liefst 50 meter breed en 45 meter hoog. Groter dan de Treasury dus, deze is 25 meter breed en 40 meter hoog.

Vanuit de Monastery vervolg je via de vele honderden traptreden de weg door Petra. Dit is een van de vele pluspunten van de backdoor hike: je loopt de hoofdroute maar één keer in plaats van dubbel. Vanuit de hoofdingang (normale route) is het Monastery namelijk het eindpunt van de route. Bovendien loop je met de backdoor hike alleen maar bergafwaarts, waardoor je met een glimlach op je gezicht rond blijft lopen en dus altijd fit en fris op de foto’s zal staan.

Jordanië, Petra The Monastery

Jordanië, Petra The Monastery

Bezoek je Petra met gids of individueel?

Je kunt samen met de gids eindeloos ronddwalen in Petra, want er zijn talloze routes die je weer naar andere plekken in deze vallei brengen. Uiteindelijk loop je de andere toeristen tegemoet en zal je aankomen bij het visitekaartje van Petra, de Treasury oftewel de Schatkamer. Wanneer je de backdoor hike loopt zal dit het laatste monument zijn wat je gaat zien, een prachtige afluister van de route! Jouw reis door Petra eindigt waar die van de meesten begint, namelijk bij de Siq. Deze smalle kloof is de vroegere hoofdweg naar Petra en ruim een kilometer lang.

Jordanië, Petra uitzicht nabij het klooster

Jordanië, Petra uitzicht nabij het klooster

Kan iedereen de route lopen?

De backdoor hike naar Petra is over het algemeen goed te doen. Je moet onderweg een beetje klimmen en dalen en op veel plekken zijn trappen gemaakt. Voor iemand die goed ter been is is dit prima te doen. Wij raden deze backdoor hike dan ook ten zeerste aan omdat je niet alleen versteld staat van de stad Petra maar ook van de spectaculaire landschappen rondom dit wereldwonder. Voor kleine kinderen onder de 8 jaar is dit niet aan te raden. Er zijn twee routes, een wat zwaardere en een makkelijkere route. De zwaardere route is goed te doen als je fit bent en zonder problemen 5 km kunt hardlopen.


Onze vrienden van REiSREPORT hebben met ons de backdoor hike bewandeld en hier een video van gemaakt. Wil jij graag de backdoor hike naar Petra lopen? Bekijk dan hier ons aanbod voor reizen naar JordaniëOp zoek naar meer informatie over de backdoor hike? Neem dan contact met ons op via + 31 73 610 1290 of info@middenoostenreizen.com. Op de website van het Visitor Center van Petra vind je meer informatie over de eeuwenoude stad. 

Artikel delen:

Blijf op de hoogte

Mis niets en ontvang meer reisinspiratie, tips en nieuws rechtstreeks in uw inbox!

Rondreizen naar Jordanië