Een avondje naar de opera met Tonnie

1 juni 2015

Zes internationale groepen lieten hun idee van ritme horen en zien tijdens het International Rhythm festival in het Opera House van Muscat. Een geweldig avondje uit op slechts 10 minuten van ons huis.

De opera is een goed voorbeeld van de visie van de Sultan. Het prachtige gebouw kostte meer dan 100 miljoen dollar en werd gebouwd ter gelegenheid van zijn 40-jarig regeringsjubileum. Het heeft een prachtige architectuur vergelijkbaar met de Grand Mosque. Het is voorzien van de laatste snufjes op het gebied van akoestiek en heeft touchscreen vertalingsschermpjes bij elke stoel. Ook is er een enorm Duits orgel met ruim 4500 pijpen dat waarschijnlijk niet meer dan twee maal per jaar wordt gebruikt. Het gebouw is  ‘s avonds prachtig verlicht en binnengekomen waan je je in een smaakvol paleis met een intens gevoel van licht en ruimte. Ook zonder plaatsen in de loge van de Sultan voel je de koning te rijk.

In tegenstelling tot de meeste staatshoofden in deze regio is  Sultan Qaboos erg geïnteresseerd in klassieke muziek en opera.  De doelstelling van de opera is culturele ontwikkeling van het volk en de opera wil een platform zijn waar verschillende culturen en muziekstromen bij elkaar komen . Bij de opening,  vier jaar geleden, was daar nog weinig van te merken. In dat eerste jaar bestond het publiek met name uit expats. Wij hadden reikhalzend uitgekeken naar de openingsvoorstelling,  de opera Turandot, met Placimido Domingo als dirigent. De volgende dag vertelde mijn man op zijn werk enthousiast over zijn ervaringen. Voor het eerst voelde hij wat kritiek opkomen voor de immer geliefde Sultan, “waste of money” was de opmerking van velen. Maar gelukkig is dat inmiddels verbeterd. De programmeringen is veel diverser, met ook veel Arabische en Aziatische sterren, en daarnaast worden er ook een toenemend aantal educatieve evenementen georganiseerd voor families en scholen.

Mocht je nog een avondje vrij hebben als je in Muscat bent dan kan ik je zeker aanraden om een van de concerten bij te wonen. Vaak is het mogelijk nog last minute iets te boeken. Nog beter is natuurlijk om je vakantie rond een speciale show te plannen.

De kledingvoorschriften zijn vrij strikt; spijkerbroeken, shorts en sportschoenen zijn verboden. Een nette broek met jasje voor heren is eigenlijk wel een minimum en dames moeten knieën en schouders bedekken.  Dat laatste is ook geen overbodige luxe omdat het aardig fris kan zijn in de zaal. Mocht je niets netjes in je koffer hebben dan kan je bij de receptie altijd nog een abaya of dishdash lenen om de culturele ervaring compleet te maken.

P.s. Op werkdagen van 8.30 – 10.30 zijn er rondleidingen in het gebouw.

Artikel delen:

Blijf op de hoogte

Mis niets en ontvang meer reisinspiratie, tips en nieuws rechtstreeks in uw inbox!

Rondreizen naar Oman