Activiteiten in Turkije

2 juni 2023

Ben je opzoek naar avontuur, cultuur of toch naar ontspanning? In Turkije kun je diverse activiteiten ondernemen. Zo is er voor ieder wat wils. Ontdek de prachtige landschappen en verken de valleien en grotten in Cappadocië. Verder vind je in Turkije veel historische bezienswaardigheden en kun je genieten van de helder blauwe wateren. Lees hieronder welke activiteiten je zeker niet mag overslaan.


Het Taurusgebergte

Je kunt waanzinnige wandelingen maken in het grote Taurusgebergte. Geniet tijdens een wandeling van de ongerepte natuur en stop bij adembenemende uitzichtpunten. Houd je niet van wandelen en ben je opzoek naar meer avontuur? Dan kun je ook een jeepsafari gaan maken en kom je langs de bekende kloof ‘eagle canyon’. In dit gebergte vind je meerdere diepe kloven, waar helder water doorheen stroomt. Vanwege de snelle stroming, het wilde water en de watervallen is dit de ideale plek voor wateractiviteiten. Zo kun je gaan raften met prachtige uitzichten.

Turkije Taurusgebergte
Taurusgebergte

Wandelen

Turkije beschikt over diverse landschappen. Als je van wandelen houdt, dan is dit de perfecte bestemming. In Cappadocië vind je verschillende valleien, die prachtig zijn om doorheen te lopen. Maar de meest populaire wandelroute is de Lycische Weg. Je wandelt langs de zuidwestkust van Turkije en komt door bossen, pittoreske dorpjes en prachtige kustlandschappen. Bovendien kom je onderweg oude ruïnes en graftombes tegen. Een andere plek waar je een mooie wandeling kunt maken is in het Taurusgebergte, gelegen in het zuiden van Turkije. Je vind hier uitdagende wandelroutes, wat ideaal is voor de ervaren bergwandelaar. Tijdens het wandelen kom je langs spectaculaire kloven, afgelegen dorpjes en biedt het indrukwekkende uitzichten op de omliggende valleien.

Ballonvaart

Sta vroeg op voor een onvergetelijke ervaring. In Cappadocië kun je een ballonvaart maken met zonsopkomst. Zo zweef je boven deze sprookjesachtige omgeving. Tijdens deze unieke ervaring heb je een panoramisch uitzicht op de valleien en rotsformaties.

Cappadocië Landschap Groen Ballonnen
Cappadocië

Culinaire ervaringen

De Turkse keuken is erg lekker. Geniet van heerlijke traditionele gerechten, zoals kebabs, mezze, Turkse pizza, baklava en Turkse thee. Proef deze gerechten tijdens een foodtour of ga zelf in de keuken staan door deel te nemen aan een kookles.

Ontdek de wateren

Turkije kent veel mooie, heldere wateren. Je kunt deze wateren gaan verkennen door middel van een boottocht, maar ook door te gaan duiken.

Vaar over de heldere wateren

Als je graag wilt ontspannen, dan is er geen betere manier om dat te doen dan door een boottocht te maken over de Egeïsche Zee. Vaar mee op een traditioneel Turks jacht en spring in het heldere water voor verkoeling. Verder is het een aanrader een boottocht te maken in Daylan naar het Iztuzu strand, een beschermd natuurreservaat waar zeeschildpadden eieren leggen. Tijdens deze boottocht kun je in de rotsen uitgehouwen tombes bewonderen. Ben je in Istanboel en wil je deze stad vanuit een ander perspectief bekijken? Maak dan een boottocht over de Bosporus. Vanaf het water kun je genieten van indrukwekkende uitzichten op de bekende paleizen, traditionele huizen en forten.

Iztuzu Boven
Iztuzu

Onderwaterwereld

Je hoeft niet ver te reizen voor een mooie onderwaterwereld, die vind je namelijk gewoon in Turkije. Door het zonnige klimaat en het heldere warme water zijn de Turkse zeeën ideaal om te gaan duiken. Spot zelf de verschillende soorten vissen en zeedieren, waaronder schildpadden, octopussen en zeepaardjes. Je kunt het beste duiken bij Kas, Fethiye, Gallipoli, Marmaris en Bodrum.

Historische bezienswaardigheden

In Turkije vind je veel archeologische vindplaatsen. Zo kun je in de oude stad Efeze goed bewaarde ruïnes gaan verkennen. Daarnaast staat Pamukkale, ook wel het Kasteel van Katoen, op de UNESCO werelderfgoedlijst. Deze plek staat bekend om zijn witte kalksteenterrassen en de antieke stad Hierapolis. Deze stad diende vroeger als een thermaal kuuroord. De meest bijzondere bezienswaardigheid is toch wel Cappadocië. Deze unieke landstreek bestaat uit sprookjesachtige valleien en grotten. Verder vind je indrukwekkende bezienswaardigheden in Istanboel, zoals de Sultan Ahmetmoskee, het Topkapi Paleis, de Hagia Sophia en de Hippodroom. Lees hier meer over alle historische bezienswaardigheden.


Weet jij al welke activiteiten je gaat ondernemen tijdens jouw rondreis door Turkije?

Artikel delen:

Blijf op de hoogte

Mis niets en ontvang meer reisinspiratie, tips en nieuws rechtstreeks in uw inbox!

Rondreizen naar Turkije