De tempels van Abu Simbel in Egypte

13 april 2021

Ben je aan het oriënteren voor een vakantie naar Egypte? Vergeet een bezoek aan Abu Simbel niet mee te nemen in je reisplannen. Na de Piramides van Gizeh is dit de meest bezochte toeristische attractie in Egypte. Je moet er wat voor over hebben om hier te komen, maar de tocht is het meer dan waard. Lees hieronder waarom een bezoek aan Abu Simbel jouw rondreis door Egypte compleet maakt.

Geschiedenis van Abu Simbel

De tempels van Abu Simbel zijn gebouwd in opdracht van de grootste farao aller tijden: Ramses II.  Hij liet de tempels uit een berg hakken om zichzelf, de moedergod Hathor en zijn vrouw Nefertari te eren. Er staan dus twee tempels: een voor koningin Nefertari en moedergod Hathor en een voor Ramses II zelf. Ramses II leefde in ongeveer 1300 v.Chr. tot 1213 v.Chr. en werd maar liefst 90 jaar oud. De Zwitserse Johan Burckhardt ontdekte de tempels van Abu Simbel in 1813, maar deze waren door de enorme hoeveelheid zand onmogelijk te betreden. De Italiaanse Giovanni Belzoni is het echter wel gelukt om de tempels toegankelijk te maken. Voor de ingang van de tempel van Ramses II, staan vier enorme beelden van wel 22 meter hoog, die als doel hadden om de vijanden af te schrikken. Bij de tempel van Nefertari heeft zes kleinere beelden die elk ongeveer 10 meter hoog zijn.

Bezoekers van de tempel zullen gelijk onder de indruk zijn van de grootsheid van de tempel, wat ook precies de bedoeling moet zijn geweest van Ramses II. Het is dan ook niet voor niets dat deze tempel op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Sterker nog: de tempels zijn in de jaren zestig onder leiding van UNESCO in samenwerking met National Geographic verplaatst. Door de aanleg van de Aswandam dreigden de tempels namelijk onder water te lopen. UNESCO en National Geographic hebben de tempels in stukken gezaagd zodat deze op een veilige plek weer opnieuw in elkaar gezet konden worden. Op een heuvel die 65 meter hoger ligt dan de plek waar de tempels zijn ontdekt, zijn de tempels weer opgebouwd. Achter de tempels is een kunstmatige berg gebouwd, zodat het nog steeds lijkt alsof de tempels uit de rotsen zijn gehakt.

Hoe kom je in Abu Simbel?

Als je houdt van een beetje uitdaging moet je Abu Simbel zeker niet overslaan. Met een bezoek aan Abu Simbel wordt een reis door Egypte namelijk extra avontuurlijk. Om bij Abu Simbel te komen rijd je met de auto in ongeveer 3,5 uur vanaf Aswan door de hete woestijn. Gelukkig hoef je niet zelf te rijden, want er is een ervaren privéchauffeur die je begeleidt naar deze indrukwekkende bezienswaardigheid. Daarnaast is er ook airconditioning in de auto aanwezig, zodat je van de hitte weinig zult merken. Je vertrekt heel vroeg zodat je op tijd bij Abu Simbel aankomt. In de ochtend zijn er nog niet zoveel toeristen, dus hoef je de tempels en het uitzicht niet met iedereen te delen.

Het is ook mogelijk om per vliegtuig naar Abu Simbel te reizen. Als je dus minder avontuurlijk bent ingesteld of 3,5 uur reizen echt te lang vindt, is met het vliegtuig naar Abu Simbel wellicht een betere optie. De vlucht duurt ongeveer 3 kwartier. Houdt er wel rekening mee dat de kosten een stuk hoger zijn dan met de auto en je altijd afhankelijk bent van de vluchttijden.

Meerdaagse excursie Abu Simbel

Door de relatief lange reistijd en natuurlijk de grootsheid van de tempels, is een meerdaagse excursie naar Abu Simbel aan te raden. Je kunt bijvoorbeeld overnachten in de buurt van Abu Simbel en je vermijdt daardoor een lange reistijd ten opzichte van de tijd die je daar hebt. Daarnaast is er ook een lichtshow bij Abu Simbel. Bij een meerdaagse excursie kun je dus ook dit spektakel meepakken. Feit is wel: of je nou kiest voor een tweedaagse- of dagexcursie naar Abu Simbel, tijdens jouw vakantie naar Egypte móet je hier zijn geweest.

Abu Simbel en Aswan tijdens Nijlcruise

Vaak wordt een bezoek aan Abu Simbel gecombineerd met een verblijf in Aswan. Logisch, want Aswan heeft ook vele culturele hoogtepunten en is Aswan het vertrekpunt richting Abu Simbel. Tijdens onze Nijlcruise langs de hoogtepunten van Egypte verblijf je twee nachten in Aswan. Hier bezoek je onder andere de hoge dam van Aswan en de Tempel van Philae. De hoge dam van Aswan sluit de Nijl af in het Zuiden van Egypte. Op het hoogste punt is de dam 111 meter hoog en wel 3600 meter lang. Dankzij de Aswandam is heel Egypte voorzien van elektriciteit en irrigatiewater. De Tempel van Philae is alleen al om de omgeving de moeite waard om te bezoeken. De tempel ligt op een eilandje in de Nijl, doordat deze net zoals de tempels van Abu Simbel is verplaatst door UNESCO. Met een boot vaar je naar de tempel toe die omringd wordt door groen. Mede door de locatie is de Tempel van Philae één van de mooiste tempels van Egypte. De tempel is gebouwd ter ere van de vruchtbaarheidsgodin Isis.

Egypte Nijlcruise Philae Eiland


Ben je benieuwd naar de rest van ons aanbod voor Egypte? Check dan hier onze rondreizen door Egypte. 

Artikel delen:

Blijf op de hoogte

Mis niets en ontvang meer reisinspiratie, tips en nieuws rechtstreeks in uw inbox!

Rondreizen naar Egypte