Tonnie haar ervaring met Wadi Bani Khalid

25 juni 2015

Deze blog gaat over onze spannende tocht in een zijtak van Wadi Bani Khalid (road 23, Bidbid naar Sur). De Nederlandse gemeenschap in Muscat organiseert jaarlijks een event in deze wadi.

Voordat ik in het Midden- Oosten kwam wonen, had ik nog nooit van de term wadi gehoord. Maar daar is inmiddels verandering in gekomen. Wadi bashing is een veel  gehoorde term als je hier woont of op vakantie bent.

Wadi is Arabisch voor droge vallei. In veel gevallen is er alleen bij regen plotseling een gevaarlijke stromende rivier die ontstaat. Naar een wadi gaan, is hier net zo  gewoon als naar het bos in Nederland. Sommige wadi’s zijn zo breed en vlak dat je er gewoon door kan rijden, andere zijn smal en kronkelig en meer geschikt voor wandelingen.

Een aantal hebben een leuke combinatie van wandelen, springen over rotsen en stukjes zwemmen. Wadi Shab is daar een goed voorbeeld van. De meeste reisorganisaties hebben dit opgenomen in hun programma. Met anderhalf uur lopen (enkele reis) en tot besluit een prachtige natuurlijk pool en mystieke grot een absolute laagdrempelige aanrader.

Deze blog gaat echter over een spannendere tocht in een zijtak van Wadi Bani Khalid (road 23, Bidbid naar Sur). De Nederlandse gemeenschap in Muscat organiseert jaarlijks een event in deze wadi. Om half 6 ’s ochtends waren we al onderweg. Na 2,5 uur rijden kwamen we op de plaats van bestemming. Hier werd de groep verdeeld in twee teams, die van twee kanten de Wadi ingingen. Halverwege werden de autosleutels gewisseld zodat je de tocht maar een kant hoeft af te maken. Anders zou het niet mogelijk zijn om de tocht in een dag te doen. Hoewel de tocht maar 7 kilometer was, deden we er maar liefst 6 uur over.

De kinderen liepen al snel op kop met een sportieve vader in hun kielzog. Ze dartelden over de stenen en klommen als geitjes over de grotere rotsen om zich dan het liefst te laten storten in het koele water van de vele pools. Zoals gezegd is deze trip alleen voor mensen met genoeg uithoudingsvermogen, want er zijn een aantal stukken waar je meer dan 300 meter moet zwemmen met je rugzak op je rug.  Ook moet je niet verbaasd zijn als je 2 meter naar beneden moet springen in het koude water. Tussendoor valt er gelukkig ook nog te genieten van de prachtige natuur. 

Moe, maar voldaan kwamen we eindelijk bij de auto’s terug. De kinderen vielen op de terugweg als een blok in slaap. Het was een hele coole trip volgens mijn zoontje en wij hebben genoten van wat afkoeling van de zinderende juni hitte in Muscat.

Als je besluit een tochtje door een wadi te doen, hou het weer goed in de gaten omdat je niet door regenbuien wil worden overvallen. Elke jaar gebeuren er ongelukken!

Artikel delen:

Blijf op de hoogte

Mis niets en ontvang meer reisinspiratie, tips en nieuws rechtstreeks in uw inbox!

Rondreizen naar Oman